فهرست مطالب

پژوهش های ادبی - قرآنی - پیاپی 1 (بهار 1392)

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
پیاپی 1 (بهار 1392)

  • 202 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/04/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده زهرا موسوی، محسن ذوالفقاری صفحه 9
    از دیرباز شعرا و نویسندگان به شیوه های مختلف اشعار خود را با آیات و احادیث زینت داده اند؛ به گونه ای که این شیوه ها در دواوینمختلف وجوه اشتراک و افتراق زیادی دارد. غرض از مقاله حاضر تبیین شیوه های تاثیرپذیری خاقانی از قرآن و حدیث است و یافتن این نکته که اصالت سبک خاقانی در تاثیرپذیری چیست؟ حاصل تحقیق نشان می دهد که خاقانی از شیوه های الهامی– بنیادی، گزاره ا، گزارشی از نوع ترجمه بسیار استفاده می کند ولیکن شیوه الهامی– بنیادی با رویکرد تلمیح و ایجاز قصر از اصالتهای تاثیرپذیری در شعر خاقانی است.
    کلیدواژگان: نقد، خاقانی، قرآن و حدیث
  • دکترسهراب مروتی، نرگس شکربیگی صفحه 33
    سخن وقتی می تواند مفهوم خویش را به بهترین وجه منتقل نماید و در روح شنونده موثر باشد که به زیور فصاحت و بلاغت و سایر محسنات لفظی و معنوی، آراسته باشد؛ زیباترین سخن، یعنی قرآن کریم از این لحاظ در اوج فصاحت و ستیغ بلاغت می باشد. قرآن کریم، سرشار از صنایع ادبی است و این ویژگی های بی بدیل قرآن، به همراه سبک و اسلوب ویژه ای که نه نثر است و نه نظم؛ مخاطبین را به حیرت و شگفتی واداشته است.
    در حقیقت موسیقی و نظم آهنگ قرآن کریم، جدای از معنای آن نیست بلکه، هماهنگ با مقصود و غرض آیه و هم جهت با معنای آن است. نظم و آهنگی که بر مجموعه حاکم است، خود به چند دسته تقسیم می شود؛ که هر کدام جنبه ای از اعجاز قرآن را برای همگان روشن می کند. این پژوهش در صدد آن است که به بررسی و شناسایی جنبه موسیقیایی و نظم آهنگ الفاظ و عبارات قرآن کریم با روشی تحلیلی – توصیفی و با استناد به منابع کتاب خانه ای بپردازد.
    کلیدواژگان: نظم آهنگ قرآن، سمانتیک قرآن، موسیقی الفاظ قرآن
  • قاسم مختاری، ابراهیم ابراهیمی صفحه 53
    بینامتنیت (intertextuality) از جمله گرایش های نقد جدید می باشد که به ارتباط و تعامل بین متون می پردازد؛ بر اساس این نظریه، هیچ متنی خودبسنده نیست و آثار ادبی در تعامل با یکدیگر می باشند. بر طبق این نظریه، متون و گویندگان آن ها متاثر از یکدیگر بوده و آگاهانه و یا ناخودآگاه از سرچشمه های ادبی و فکری یکدیگر بهره جسته اند. این نظریه در حوزه ی ادبیات ملل بازتاب و کارکردی غیرقابل انکار دارد؛ چرا که عرصه ی ادبیات، نقطه تلاقی افکار و اندیشه هاست و شاهکارهای ادبی هر ملتی پیوسته مورد تقلید و تاثر گویندگان و سرایندگان هر دوره است.
    متون دینی از جمله منابعی است که ادیبان مسلمان از آن بهره ی بسیار برده اند. قرآن کریم شاخص ترین و مهم ترین این متون می باشد که جنبه های ادبی و بلاغی آن در کنار مفاهیم و آموزه های اخلاقی آن موجب شده است تا جایگاه ویژه ای در میان ادیبان مسلمان بیابد. آنان همواره با سرچشمه ی زلال قرآن و مفاهیم والای آن مانوس بوده اند و مضامین قرآنی را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در آثار خود بازتاب داده اند؛ از جمله ی آنان، شاعر متعهد و برجسته ی شیعی، دعبل خزاعی می باشد که شعر و زندگی خود را وقف دفاع از اهل بیت پیامبر (ص)، گسترش آرمان های تشیع و نشر فرهنگ قرآن و حدیث، با زبان شعر کرد.
    روابط بینامتنی قرآن کریم با اشعار دعبل به گونه ای زیبا و هماهنگ صورت پذیرفته است. این شاعر شهیر شیعه از آیات قرآن و احادیث شریف نبوی در اشعارش بهره ی فراوانی برده و ژرفای این تاثیرپذیری لفظی و معنوی در اشعارش کاملا نمایان است. در واقع شاعر، زبان شعریش را با زبان آراسته ی قرآن و احادیث زینت داده است. شکل بینامتنی اشعار دعبل با قرآن و احادیث، از نوع بینامتنی مستقیم یا آشکار و روابط میان آن بیش تر از نوع نفی جزئی (اجترار) و گاه نفی متوازی (امتصاص) می باشد.
    این جستار به بررسی شعر دعبل خزاعی از منظر روابط بینامتنی می پردازد و پس از ارزیابی اشعار وی بر اساس اصول و قواعد این نظریه، بر آن است تا تاثیرپذیری وی از آیات و روایات را تبیین کند.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، بینامتنی، دعبل خزاعی
  • اسحاق طغیانی، تقی اجیه صفحه 77
    از آنجا که دستمایه های عرفانی برآمده از آموزه های قرآن کریم زمینه مناسبی برای مطالعات و تحقیقات نظری و بالینی روانشناسی را فراهم آورده است بدین جهت لازم است که در آثار عرفان اسلامی همچون مثنوی مولوی از این زاویه مطالعات جدید داشت که از جمله این موضوعات کار کرد هیجانی غم در روان انسان است که مولوی در مثنوی ضمن تبیین انواع هیجانات درونی انسان موضوع غم را با نگاه تحلیلی و با پیشتوانه معرفتی که از قرآن کریم دارد دقیق وارسی می کند و در مواردی به جای حذف غم به تبع قرآن کریم رویکرد معنوی سازی آن را دنبال می کند و در این جهت ملاک ها و اصولی را مطرح می کند که هیجان غم نه تنها مخل حرکت کمالی انسان نباشد بلکه تبدیل به عاملی پرشور در قرب به خداوند گردد. در این واکاوی های جزء جزء مولوی، در عوامل غم و طرح راهکارهای قاعده مند، اطلاعات ذی قیمتی در حوزه «معرفت نفس» است که نباید از مطالعات روانشناسی دست یابی به چنین نتایجی را انتظار داشت. مولوی در مثنوی برای معنوی سازی فرآیند هیجان غم، شیوه های «مهار»، «تعدیل»، «تنظیم» و «تبدیل» غم را مطرح می کند و مبنای همه این شیوه ها را مطابق تعالیم قرآن کریم بر معرفت از «بعد معنوی خود» استوار می کند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، فرآیند هیجانی غم، معنوی سازی، مولوی
  • محمدرضا نجاریان، ندا حاتم پور صفحه 99
    مجموعه ورام یکی از منابع معتبر در میان شیعه و سنی در زمینه آیات و احادیث و اخبار، متعلق به شیخ ابوالحسین ورام بن ابی فراس بن حمدان مالکی نخعی، فقیه و محدث امامی قرن ششم و آغاز قرن هفتم است. این اثر مشتمل بر دو جزء است. جزء اول، گزیده ای از احیاء علوم الدین غزالی است شامل مواعظی در اخلاق عملی همچون سفارش به زهد و تهذیب اخلاق، بر شمردن صفات رذیله و شیوه های درمان آن ها، ذکر فضائل و راه کسب آن ها، مطالبی درباره آداب معاشرت و دیگر جزئیات زندگی، فصول متعددی درباره مرگ و حیات اخروی و وصف قیامت. در جزء دوم نیز همین مضامین تکرار شده است.
    ملا محمد رفیع الدین واعظ قزوینی یکی از شاعران، فضلا و ادیبان قرن یازدهم هجری است که اثری معروف به نام «ابواب الجنان» از خود به جا گذاشته است. باب اول (مجلد) این اثر، دربردارنده چهارده مجلس از مجالس وعظ است که نویسنده در آغاز هر مجلس با بیانی ادبی و با استفاده از انواع آرایه های بلاغی به ذم یکی از صفات پست انسانی می پردازد سپس متناسب با موضوع طرح شده آیاتی از قرآن کریم را بیان کرده، ذیل هر آیه با شیوه ادبی خود به تفسیر آیات می پردازد و احادیث مورد نظر را از کتبی چون: مجموعه ورام، ارشادالقلوب، کنزاللطایف، زهره الریاض، امالی ابن بابویه، عده الداعی، امالی شیخ طوسی، امالی شیخ صدوق و نهج البلاغه طرح می کند. نکته قابل توجه اینکه ملا واعظ از تنبیه الخاطر و نزهه الناظر معروف به مجموعه ورام بیشترین بهره را برده است.
    از آنجا که موضوع مجالس هشتم و نهم ابواب الجنان، کبر و عجب و ریا و سمعه است، نگارندگان در این مقاله برآنند تا ضمن تبیین راهکارهای ملا واعظ برای غلبه بر این صفات، تاثیرپذیری ابواب الجنان را در این زمینه ها از مجموعه ورام تحلیل کنند.
    کلیدواژگان: ابواب الجنان، واعظ قزوینی، ورام بن ابی فراس
  • مرتضی قائمی، سیدمحمود قتالی صفحه 129
    یکی از مهم ترین وجوه اعجاز قرآن کریم، فصاحت و بلاغت این کتاب آسمانی است که از زمان نزول آیات الهی تا کنون به شیوه های مختلف مورد بحث قرار گرفته است.
    یکی از ابعاد بلاغت قرآنی، وسعت و تنوع کاربرد کلمات و اصطلاحات، متناسب با مقتضای حال است. حرف «لو» یکی از حروف پر کاربرد قرآن کریم است که در ساختارها و قالب های گوناگون، معانی عمیق و متعددی را در بر دارد. حرف «لو»در قرآن کریم در بیش از ده ساختار، با ظرافت و دلالت های معنایی گوناگون به کار برده شده است.
    در این مقاله سعی شده تا با بررسی انواع و ساختارهای مختلف حرف «لو»، معانی و دلالت های نحوی و بلاغی آن در قرآن کریم نیز بررسی و طبقه بندی گردد تا از این طریق بخشی از زیبایی های بلاغی قرآن کریم درباره ی «لو» به تصویر کشیده شود و در این پرتو، شناخت بهتری از این منبع روحانی حاصل گردد.
    کلیدواژگان: لو، شرطیه، تمنی، مصدریه، قرآن کریم
  • عدنان طهماسبی، سعدالله همایونی، ابوالفضل بهادری صفحه 155
    با تحلیل و بررسی دلالت معنایی واژگان مترادف و قریب المعنی در قرآن کریم، روشن می شود که میان کاربرد این واژگان و بافت معنایی آن ها هماهنگی و پیوند عمیقی نهفته است؛ بطوریکه در ساختار زبانی قرآن کریم، هر واژه ای بار معنایی خاص خود را داشته و معنا و مفهوم آن در مقایسه با سایر واژگان قریب المعنی متفاوت است، لذا با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا برای پی بردن به تفاوت های دلالی این الفاظ، معنای لغوی آن ها و نیز سیاق آیاتی که این الفاظ در آن به کار رفته اند، مورد بررسی قرار دهیم، سپس معنای لغوی آن ها را با معنای قرآنی ای که از این الفاظ استنباط می گردد، مقایسه کنیم.
    کلیدواژگان: تفاوت های دلالی، الفاظ قرآنی، قرابت معنایی، معنای لغوی، سیاق آیات
  • علی احمد ناصح صفحه 179
    یکی از کهن ترین روش های تفسیر قرآن روش تفسیر به لغت و صرف و نحو و بلاغت (تفسیر ادبی) است. در روایات تفسیری بجای مانده از معصومان (ع)، موارد فراوانی وجود دارد که آن بزرگواران ضمن بازگو کردن معنای لغوی یا نکات ادبی موجود در آیات و با تکیه بر قواعد صرف، نحو، معانی، بیان و یا ارجاع به کاربردهای عرفی و ذکر واژه های مترادف به تفسیر و تبیین آیات پرداخته اند.
    در این مقاله موارد و نمونه هایی قابل اعتنا از این گونه تفسیر در آثار به جای مانده از معصومان (ع) ارائه شده تا علاوه بر اثبات ریشه داری و قدمت این روش در تفسیر قرآن، مشروعیت، صحت و نیز اهمیت این شیوه در تفسیر به عنوان یکی از روش هایی که معصومان در تبیین آیات قرآن به کار برده اند نیز به اثبات رسد.
    کلیدواژگان: تفسیر ادبی، لغت، صرف، نحو، بلاغت، روایات تفسیری
|
  • Dr.S.Zahra Mousavi, Dr. Mohsen Zolfaghari Page 9
    Poets and authors have used the Qur’anic verses and Hadiths in their works in different ways from long ago. Howevere, there are similarities and differences in their methods of using these resources in their collections of the poems. The purpose of the present paper is to specify methods by which Khaghani's poetry has been influenced by the Qur’anic verses and Hadiths, and to find out Khaghani’s style of being influenced. The outcomes demonstrate that Khaghani uses a combination of inspirational- fundamental, explanatory, and translation-type methods; however, the first one along with allusive and terse approaches have more influenced on Khaghani's poetry.
    Keywords: Critical Analysis, Khaghani, Quran, Hadith
  • Dr. S.Morovati, N.Shekarbeygi Page 33
    Speech and discourse can convey their meanings at best and influence into the depth of the audience’s soul when they are adorned with eloquence, rhetorical devices, fluency, and other features of speech.In this respect, the Holy Qur’an, as the most beautiful texts, is at the peak of eloquence and rhetoric crest. It is full of tropes, and this unique characteristic of the Quran, along with its special style which is neither prose nor poem, provoke the audience to astonishment and surprise. In fact, music and harmony of words in the Qur’an are not apart from their meanings; rather, they are consistent with the intent, purpose and meaning of the verse in which they are used. The harmony and music in the order of the verses can be put into some types; each reveals an aspect of the miracles of the Quran. This study intends to identify and study the music and harmony of words and phrases in the Qur’an through analytical- descriptive and library research methods.
    Keywords: Order song Quran, Semantics of the Quran, The music of Quran's words
  • Dr. Qasem Mokhtari, Dr. Ebrahim Ebrahimi Page 53
    Intertextuality is a new trend in literary criticism which considers the relationships and interactions between the texts. According to this theory, no text is unique, independent of other relating texts, and literary texts interact and interrelate with each other. As such texts and their authors influence each other and un/consciously benefit from their literary and intellectual sources. This notion has certain functions and reflections in the literature of nations, since literature is the arena of such interrelations, and the literary masterpieces of every nation is subject to influence and mimicry by poets and authors of ages.Religious texts are of sources from which Muslim literary writers have always benefited. The Glorious Qur’an is the most significant and conspicuous source which its literary and rhetorical aspects together with its ethical concepts and teachings caused it to have a especially high positions among Muslim men of letters. These have been always dealing with the Qur’an and its influential concepts, and have reflected in/directly the Qur’anic concepts and meanings in their works. Of these, is the prominent and responsible Shiite poet, Debel -e-Khazaie, who devoted his life and poetic career to defending the House holders of the Prophet (S), development of Shiite’s precepts, and developing the Qur’an and Hadith via his poetry. Intertextual relations of the Qur’an and Debel ’s poetry are very fine-looking and harmonic. This renowned Shiite poet has been deeply influenced by and benefited from the Qur’an and the Prophet’s Hadiths; the depth of such literal and semantic influences is quite apparent in his poems. In fact, he decorated his poetic language with that of the Qur’an and Hadith. The intertextual form of of Debel ’s poetry is direct or explicit, and is based on minor negation (ejterar) and sometimes parallel negation (emtesas)This study examines Debel Khazaie’s poetry from the perspective of intertextuality. After evaluating his poems based on the principles of this theory, it goes on to determine the influences of the Qur’an and Hadith on his poems.
    Keywords: Quran, Hadith, intertextuality, Debel Khzaie
  • Dr.Eshagh Toghyani, Dr. Taqi Ajyh Page 77
    As the mystical knowledge taken from the Holy Qur’an provides a suitable ground for research into theoretical and clinical psychology, it seems essential to investigate the works of Islamic mystics such as Moulavi’s Mathnavi from this new perspective. One of these mystical issues is the emotional function of sadness in human’s soul (psyche), which Moulavi, discussing kinds of human’s internal emotions, reflects on it within an analytical view point according to his rich knowledge of the Qur’an. In some cases, rather than overlooking sadness, he, following the Qur’an, tries to spiritualize it. In this direction, he suggests principles and procedures for spiritualization of sadness which prove not only sadness is not an obstruction for human completion, but also becomes a motivating enthusiasm for man’s proximity to God. In Moulavi’s detailed analyses of causes of sadness and the principled procedures that he suggests, there is invaluable information on “self-knowledge” which cannot be expected from psychological studies to achieve. Moulavi, in his Mathnavi states procedures such as ‘controlling’, ‘moderating’, ‘managing’, and ‘converting’ for spiritualization of sadness, and following Qur’anic teachings, bases all these on knowledge of ‘spiritual aspect’ of self.
    Keywords: the Glorious Quran, Emotional process of sadness, Spiritualization, Moulavi
  • Mohammadreza Najjarian, Neda Hatampour Page 99
    “Varram series” is one of the authentic sources on Qur’anic verses, Hadiths, and traditions revered by both Shiite and Sunni scholars. It has been authored by Sheikh Abol-Hossein Varram ibn- Abi Faras ibn Nakhaie, a 6th-7th century (AH) Shiite jurisprudence and scholar, and consists of two parts. The first part provides a selection of Ghazali’s theological book, Ehya-ol-oluom, including moral virtues such as piety, asceticism, and self-purification; it also mentions moral vices and ways of overcoming them, virtues and ways to gain them, manners of interpersonal relations and certain other details of manner of conduct; sections on death, next world life, and descriptions of the Resurrection. The second part repeats the same concepts and meanings. There is a a renowned series known as ‘Abvab-ol-Jenan’ left behind by Mulla Mohammad Rafie-al-din Vaez Qhazvini, an 11th century (AH) poet and scholar. The first volume of this work includes fourteen discourses; in each, the author, using literary language and rhetorical devices, introduces and criticizes one human moral vice. Then the author quotes verses from the Holy Qur’an relating to the point in question and proceeds to interpret the verse in his literary style. In so doing, he quotes the intended Hadiths from such books as Varram series, Ershad-ol-Qholoub, Kanz-ol-Latayef, Zahrat-o-Ryaz, Ebn-e-Babeveh’s Amali, Oddat-o-Daie, Sheikh Tousi’s Amali, Sheikh Sadouqh’s Amali, and, above all, Nahj-ol-Balagheh. It is noteworthy to mention that in all Mulla Vaez has mostly drawn upon Tanbih-ol-Khater and Nazhat-o-Nazer known as Varram series. Since the eighth and ninth discourses of Abvab-ol-Jenan are on arrogance, conceit, and hypocrisy, the present article aims to establish the manners proposed by Mulla Vaez to overcome these vices, and thereby to analyse the influences of Varram series on his Abvab-ol-Janan.
    Keywords: Abvab, ol, Jenan, Vaez Qhazvini, Varram Ebn, e Abi Faras, Varram series, Didactic literature
  • Morteza Ghaemi, Seyed Mahmood Ghattali Page 129
    Of the most miraculous aspects of the holy Quran are its rhetoric and eloquence which have been considered and discussed in various ways since its divine revelation. One of the rhetorical dimensions of the Quran is the breadth and diversity of words and expressions used properly in their right places. The word "Lo" is one of the most commonly used words in the Quran which contains deep and various meanings in various structures and formats. The word "Lo" in the Quran has been used in more than ten structures with various delicate, semantic implications. This paper exploring kinds and various structures of the word "Lo", attempts to investigate meanings of this word and its syntactic and rhetorical implications in the holy Quran to depict some aspects of the rhetorical beauty of the holy Quran about the word "lo", and thereby, to achieve a better understanding of this spiritual Scripture.
    Keywords: Lo, Conditional, Crave, Infinitive, the Holy Quran
  • Dr. Adnan Tahmaseby, Aadollah Homayouni, Abolfazl Behadori Page 155
    By analysing and studying semantic implications of synonym and near-meaning words in the glorious Quran, it becomes clear that there is a deep coordination and relationship between the applications of these words and their semantic contexts so that in the formal structure of the Holy Quran each word has its specific meaning, and its meanings and concept are different from other near-meaning words. Regarding the significance of this issue, we sought to investigate lexical meaning as well as the verses contexts in which these words have been used in order to find implicative differences the words, and then to compare their lexical meaning with Qur’anic meanings which can be inferred from these words.
    Keywords: Implicative difference, Quranic words, Near, meaning, Lexical meaning, Verses context
  • Dr. Ali Ahmad Naseh Page 179
    One of the oldest methods in producing Quran exegesis is elucidating the literal and literary aspects of the Quranic text. In the Quran exegeses developed by the Infallible Imams there are numerous instances in which they clarified the literal meaning and/or literary aspects discernible in the verses concerned; hence, they explicated the literary as well as rhetorical hints, gave synonyms of certain key words, and paraphrased the verses in question. They produced Quran exegesis in this manner. The present study aims to display some such noticeable exegeses as produced and elaborated by the Infallible Imams. It seeks to highlight the legitimacy and soundness of this method of Quran exegesis. Besides, it maintains that it was an established modus operandi as practiced by the Infallible Imams.
    Keywords: Literal, literary exegesis of the Quran, rhetoric, exegetical hadiths